Sport és kultúra összefonódása – Beszámoló a hévízi sporttáborról

Hévíz Város Önkormányzata és a Hévízi Sportkör közös szervezésében valósult meg a SportOverBorders projekt határon átívelő egy hetes kézilabda sporttábora. A fogadó város mellett a projektben résztvevő másik három település kézilabdázó fiataljai vehettek részt. A hét minden napját a kulturális különbségeket áthidaló sport szeretete és a jókedv itatta át.

SportOverBorders

A Hévízi Sportkör elnöke, Szabó Imre nyitotta meg a tábort november 21-én. A tábor edzéseit a szervezők úgy építették fel, hogy a sportolók hasznos elméleti és gyakorlati ismeretekkel gazdagodjanak. Így a kézilabda technikai repertoárját felölelő, azok gyakorlati kivitelezésén javító, közös gyógytorna foglalkozáson is részt vettek a sportolók. Sokan örültek a lehetőségnek, hogy betekintést nyerhettek továbbá a kézlabdában leggyakrabban használt és legnagyobb mértékben sérülésnek kitett izomcsoportok, ínak és szalagok, illetve a teljes szkeletális vázhoz köthető izomzat SMR hengerrel történő ápolásába. Emellett a helyi terápiavezető bemutatta a helyi kezelési protokollokat és a város évszázadokat felölelő balneoterápiás történelmét is. Több sportoló ekkor szembesült vele, hogyha egyszer esetleg komolyabban lesérül, milyen kezeléseken fog átesni, akár Hévíz városában.

A kézilabda csapatversenyek alkalmával a hévízi és a három vendégcsapatnak lehetősége volt összemérni kézilabda tudását, mialatt szép cseleket, új stratégiai módszereket, trükköket és sportszerűséget tanulhattak egymástól. Az egyik közös edzést a Hévízi Sportkör Ökölvívó Szakosztályának két edzője tartotta, akik alapállásokat, alaptechnikákat, ütéskombinációkat, zsákolást és egyéb fortélyokat tanítottak a kézilabdázók számára. A tudatosan nem kézilabda sportág-specifikus elemeket, azaz a bokszolás alapjait gyakoroltatva az edzők a sportolók állóképességét és rátermettségét fejlesztették. A kézilabda tábor résztvevőit az egyik nap a szervezők meglepték egy kiegészítő edzésrésszel, amit Botos András olimpikon, világ és Európa bajnok ökölvívó tartott. Az egyik nap fárasztó edzései után a fiatalok pihenésképp megtekintették a helyi kézilabda szakosztály egyes korosztályokon belüli csapatainak bajnoki mérkőzéseit a Városi Sportcsarnokban.

A résztvevők emellett minden nap jó hangulatú nyelvórákon vettek részt, ahol megtanulhatták egymás nyelvén a köszönéseket és az alapvető társadalmi érintkezés normáit, valamint a vendéglátásban leggyakrabban használatos kifejezéseket. A kulturális programok széles palettájával várta Hévíz Város Önkormányzata a fiatalokat, így történelmi sétát tettek Hévíz több száz éves gyógyfürdőjénél, valamint Magyarország leglátogatottabb kastélyánál, a keszthelyi Festetics Kastélynál. A sportolók az egregyi helytörténeti múzeumba is ellátogattak, ahol tárlatvezetés segítségével megismerkedhettek Hévíz város és környékének több mint ezer évre visszanyúló történetével. Majd horvát és magyar nyelvű mobil nyelvi kurzussal egybekötött sétával járták be az egregyi településrészt. A „nyelvi” séta történelmi helyszíneket is érintett, többek között egy helyben állomásozó, római kori katona sírját, az egregyi borvidék keleti tájait és a település büszkeségeként számon tartott Árpádkori templomot.

Ha már Hévíz, nem maradhatott ki a fürdőzés a világhírű termál tóban, melyre sok kézilabda csapattagnak először nyílott lehetősége. A fiataloknak egy rendkívüli edzésben is részük volt, hiszen a hévízi tavat és Balatont összekötő természetvédelmi lápos területen kipróbálhatták a „vadvízi evezést”.

A tábor alatt a fiatalok nagyon sok élménnyel gazdagodtak, igazi sportbarátságok születtek. A sikerre való tekintettel a tábornak nagy valószínűséggel lesz még folytatása Hévízen a SportOverBorders projekt zárása után is, méghozzá nem csak sportági edzőtáboroztatás szintjén, de egy hosszabb távú sportszakmai együttműködés keretében is.

Egy határon átnyúló régió, ahol a folyók összekötnek, nem elválasztanak

Interreg Európai Regionális Fejlesztési Alap Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program

Egy határon átnyúló régió, ahol a folyók összekötnek, nem elválasztanak